Deel 1 eerst nog even teruglezen? Hier vind je hem!

Met de meest gruwelijke beelden op ons netvlies gebrand, strompelen we verder door de duisternis van het Dark Net. Nog altijd doemen de meest foute websites op. Terwijl we ze uit alle macht proberen te negeren, zoeken we naar de uitgang, naar de trap naar boven, een weg uit deze donkere kelder. Plotseling is er een lichtpuntje in de verte. Een Al-Qaeda forum ontwijkend, haasten we ons die kant op. Het blijkt geen trap te zijn, maar een lange, schaars verlichte, kaarsrechte tunnel. High Quality Cocaine 30% off! probeert ons nog tegen te houden, maar maakt geen schijn van kans. We zijn weg! Op naar wat er ook maar aan de andere kant van de tunnel te vinden is.

Licht

Na een paar minuten bereiken we het eind van de tunnel. Tot onze grote teleurstelling staan we in een kelder, identiek aan die we net hebben verlaten. Het enige verschil is dat hier schots en scheef een aantal flikkerende TL-buizen hangen. Spuuglelijk, maar goed, er is licht! Na onze ogen een momentje te hebben gegeven om te wennen, zien we dat het ook hier vol zit met websites en dat, ondanks het feit dat het hier licht is, Vrouwe Justitia nog steeds schittert door afwezigheid. We zijn dan wel weg bij het foute deel, maar dit is nog steeds het Dark Net. Ook in dit deel van de kelder is er geen plaats voor het recht.

Rondje

Laten we dan maar even een rondje maken om te kijken wie en wat we hier zoal tegenkomen. Het blijken vooral mensen te zijn die ongestoord onderzoek willen doen of anoniem hun verhaal kwijt willen. Bloggers, activisten, journalisten, wetenschappers, zakenlieden, huisvrouwen en het leger. Het leger? Tja, de Tor-browser is van oorsprong een Amerikaans marineproject en zij steunen het nog altijd met miljoenensubsidies. Het wordt maar eens tijd om brutaal te zijn en een paar van de sites te benaderen.

Klokkenluiders

Het Dark Net biedt mensen een platform waarop zij anoniem misstanden aan de kaak kunnen stellen. WikiLeaks raadt op zijn eigen website aan documenten via Tor te uploaden en bekende media als The New Yorker en The Guardian hebben speciaal voor klokkenluiders een Dark Net-pagina geopend. Steeds meer kranten en weblogs hebben al aangekondigd dit voorbeeld te gaan volgen. Een goede ontwikkeling. Hierdoor zullen mensen sneller geneigd zijn hun mond open te doen, nu ze niet bang hoeven te zijn om strafrechtelijk- of publiekelijk te worden vervolgd.

Ontmoetingsplaats

Veel mensen die met psychische- of medische problemen kampen, hebben niemand om mee te praten. Het Dark Net biedt aan deze groep een plek om elkaar te ontmoeten en anoniem over hun ervaringen te praten en elkaar steun te bieden. Zo zijn er fora te vinden voor slachtoffers van huiselijk geweld of voor tienermeisjes met eetstoornissen. Maar van oudsher is de grootste groep hier om te praten over zelfmoord. Ze delen hun problemen en helpen elkaar door moeilijke periodes heen. Wel is in deze hoek van de kelder een sluipweg te vinden naar de andere kant, de donkere kant van de kelder. Hier wordt gediscussieerd over wat de beste manier is om het te doen en hoe je er zeker van kunt zijn dat je ex jouw lichaam vindt en niet je moeder. Blijf je echter aan de lichte kant, dan kan hier zeker steun en begrip worden gevonden.

Politiek

Het gebruik van de Tor-browser waar Tor zelf het meest trots op is, is als medium waarop mensen hun recht op vrijheid van meningsuiting kunnen uitoefenen. Kritiek hebben op de regering kan in ieder land. Niet in elk land kun je het echter daarna nog een keer doen (ja, vanuit de gevangenis of hangend aan een galg…). Voor de oppositie in die landen is het Dark Net dé plek om hun zegje te kunnen doen. Een recente studie laat zien dat naarmate een regime repressiever is, het Tor gebruik in dat land toeneemt. Dit is waar Tor voor staat, dit is het deel van de kelder waar de lampen recht hangen en net iets meer licht uitstralen.

Hé, maar jou had ik hier niet verwacht!

We naderen het eind van ons rondje. Voor ons is de trap naar boven zichtbaar. Echter trekt een warme gloed uit een apart kamertje rechts onderaan de trap onze aandacht. We kijken naar binnen en zien een bekend gezicht, eentje die we niet hadden verwacht hier aan te treffen. Alleen aan een tafeltje in een moderne kamer, verlicht door fraai vormgegeven IKEA-lampen, zit de minst anonieme website die op het internet te vinden is: Facebook. Hij vertelt ons dat Facebook vorig jaar zijn eigen officiële Dark Net-site heeft geopend. Vooralsnog zit hij hier alleen, echt populair is hij nog niet. Maar, naar eigen zeggen, hoopt hij binnen niet al te lange tijd gezelschap te krijgen van andere sociale media.

Weer boven

We staan alweer bovenaan de trap. Nog één keer kijken we om naar de kelder, naar het Dark Net. Eén kelder, twee delen. Voor alles wat slecht is, is er iets goeds te vinden. En toch blijft het gevoel hangen dat de foute kant groter en vooral drukker is. Maar ja, misschien is dat ook wel logisch nu Vrouwe Justitia koude rillingen en bibberende knieën krijgt wanneer ze alleen maar denkt aan deze plaats. We duwen de deurklink naar beneden en zetten een stap vooruit. Terwijl achter ons de kelderdeur in het slot klikt, valt er een zonnestraal op ons gezicht.

Namens de redactiecommissie,
Sven