Het is vrijdagochtend 11 oktober 2013. Een groep van bijna 20 studenten verzamelt zich voor de AH to go op treinstation Groningen Centraal. De een is brak, de ander heerlijk uitgeslapen; iedereen heeft er zin in. Studievereniging LISA gaat op bezoek bij een van de meest interessante internetproviders van het land: XS4ALL.

Aangekomen op station Amsterdam RAI worden we opgehaald door Niels Huijbregts, een van de mensen die verantwoordelijk is voor de promotie en communicatie van het bedrijf. Hij leidt ons naar DC2: het zwaar beveiligde datacentrum van XS4ALL gelegen aan de Zuidas van Amsterdam. Voorafgaand aan het bedrijfsbezoek hebben we allemaal een kopie van ons paspoort moeten opsturen en ons paspoort wordt ook bij aankomst weer gecheckt. Een datacentrum is van groot strategisch belang voor de organisatie van een samenleving en XS4ALL wil zicht houden op wie haar terrein betreedt.

XS4ALL was de eerste internet service provider van Nederland en is opgericht in 1993 door een groep hackers. Internet bestond indertijd nog maar een aantal jaar en was maar voor een hele selecte groep mensen toegankelijk. Internet ontwikkelde zich echter in rap tempo en had de potentie om de wereld te veranderen. De oprichters vonden dat iedereen hier van op te hoogte moest zijn en richtte het bedrijf op als statement. Toegang voor iedereen: Acces for all. Het eerste ‘kantoor’ van XS4ALL was een anti-kraakpand in de Bijlmer met maar enkele telefoonlijnen. Nieuwe werknemers werden met een paar tientjes naar de markt gestuurd om een bureau en stoel te kopen. Een computer moesten ze zelf meenemen. Het bedrijf had een gat in de markt gevonden. Na één dag hadden ze vijfhonderd klanten, de mogelijkheden leken bijna oneindig.

XS4ALL heeft meerdere rechtszaken gevoerd die interessante jurisprudentie hebben opgeleverd voor het vakgebied van IT Recht. In zaken als XS4ALL vs Scientology, XS4ALL vs Stichting Brein en XS4ALL vs Radical stond de vraag centraal op internetproviders verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de inhoud die gebruikers op hun servers plaatsen. XS4ALL stelt zich op het standpunt dat providers slecht fungeren als ‘doorgeefluik’ en dus niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. Opponenten stellen zich op het standpunt dat internetproviders de rol van ‘gate keepers’ hebben en dus wél verantwoordelijk zijn voor wat er op hun servers staat. Vervolgvraag is of internetproviders persoonsgegevens van hun abonnees moeten vrijgeven als er een vermoeden bestaat dat zij de wet overtreden. Heeft privacy een prijs?

Nadat we alles te weten zijn gekomen van de ontstaansgeschiedenis van XS4ALL en de rechtszaken die het bedrijf heeft gevoerd is het dan eindelijk zover: we mogen de ruimtes waar de servers van XS4ALL staan betreden. De deuren gaan open en we krijgen zicht op enorme rijen kasten met tienduizenden kabels en ontelbare knipperende lampjes. Menig student moet de neiging onderdrukken om niet één van de kabeltjes los te trekken. In het datacentrum is ook een van de drie ‘internet archives’ op de wereld ondergebracht. Deze enorme harde schrijf maakt elke dag een kopie van alle veranderingen op het internet. Wat voor vakantiefoto’s heb jij acht jaar geleden op je hyves gezet? XS4ALL weet het.

Drie uur nadat we de intrigerende wereld van XS4ALL hebben mogen ontdekken staat we weer op de stoep. Het eerste bedrijfsbezoek van LISA zit er op. En wat voor een bezoek. Internet is en blijft een bijzonder fenomeen. De volgende keer dat ik jurisprudentie moet lezen voor studie zal ik zeker terugdenken aan XS4ALL!

Door Charlotte van Woerden