Donderdag 2 mei is LISA met ongeveer 20 studenten op bezoek geweest bij de bekende digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. Na een treinreis van ongeveer 2 uur kwamen we aan op Amsterdam Centraal, van waaruit het nog een kort ritje in de bus en een kleine wandeling was naar het ‘hoofdkwartier’ van Bits of Freedom.

Het pand is gelegen in hartje Amsterdam in een rustige woonwijk. Van binnen is het pand geheel groen en wit getint, de kleuren van Bits of Freedom. Verder schuwt de organisatie niet om ook hun ‘nerdy side’ te tonen met memes en pixelart op de muren en  blikjes spam in de kast. Een informele ruimte, waarin mensen met uiteenlopende disciplines zoals technici, filosofen en juristen, met elkaar samenwerken.

De dag werd ingeleid door Ton Siedsma, een van de juristen bij Bits of Freedom die tevens aanwezig was op het LISA Symposium  afgelopen november. Hij gaf daarbij een presentatie over het werk van Bits of Freedom. Zo werd onder andere verteld over het onderzoek van De Correspondent over de indringendheid van metadata waar hij aan meewerkte, de Privacy Inzage Machine die is ontwikkeld door Bits of Freedom en de invloed die ze uitoefenen op Brussel en Den Haag wanneer digitale burgerrechten in het geding zijn. Wat dit laatste punt betreft is Bits of Freedom actief bij het voorlichten van politici over onderwerpen als netneutraliteit, nieuwe privacyregels en uitgebreidere digitale opsporingsbevoegdheden voor de overheid.

Vervolgens vertelde ‘alleskenner’ Tim Toornvliet over het belang van framing voor de organisatie. We kregen daarbij als opdracht om een frame te bedenken namens Bits of Freedom in twee (denkbeeldige) casussen om daarmee het belang van privacy aan te tonen. De ene casus ging daarbij over de invoering van een algemene aftapmogelijkheid en de andere over het terughackvoorstel van Ivo Opstelten. Vervolgens moesten deze frames in  korte tijd worden uitgewerkt en gepresenteerd door 4 groepen tegenover de Bits of Freedom-jury die het standpunt van de tegenpartij innam. Uiteindelijk bleek dit nog een behoorlijk lastige klus te zijn, doordat de jury kritisch verweer voerde. Na een aantal nuttige tips over de kwaliteit van framing ging de jury zich beraadslagen over wie de winnende groep was, alhoewel iedereen het natuurlijk goed had gedaan. De winnende groep ging uiteindelijk naar huis met een t-shirt dat speciaal is ontworpen voor de organisatie.

Na deze vrij intensieve middag vond de organisatie het hoog tijd om nog even na te praten en een drankje te doen in het nabijgelegen café. Al met al kunnen we spreken van een zeer geslaagde dag en was erg leuk om een dergelijke spraakmakende organisatie eens van binnenuit te zien. Hopelijk zullen erg nog vele volgen!
De redactiecommissie