IT-recht

Internet, e-commerce, kunstmatige intelligentie en mobiele communicatie: computers en netwerken zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Daarom groeit de vraag naar juristen op dit terrein. Als de belangen groter worden, moeten de juridische aspecten ook beter worden geregeld. In de rechtspraktijk worden bovendien steeds meer taken geautomatiseerd. Om aan de vraag naar juridische specialisten te voldoen is de opleiding IT-recht opgezet.

Toelatingseisen

Vooropleiding: VWO-diploma, HBO-propedeuse  Bijzonderheden: Het is mogelijk om de propedeuse in Leeuwarden te volgen. Deze opleiding wordt in Groningen ook als deeltijdstudie aangeboden.

Iets voor mij?

Je hebt belangstelling voor het recht: hoe mensen onderling afspraken en regels maken. Daarnaast heb je belangstelling voor informatietechnologie. Juist de unieke combinatie van een traditioneel niet-technisch vakgebied met een technische discipline spreekt je aan. Bovendien ben je geïnteresseerd in een terrein van het recht waarbij de behoefte aan specialisten groeit.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding IT-recht bestaat uit een afstudeerrichting binnen de brede bachelor (afstudeerrichting IT-recht) van drie jaar en een 1-jarig Master-programma IT-recht. Het eerste jaar van de opleiding is vrijwel identiek aan de Propedeuse Rechtsgeleerdheid zodat studenten aan het einde van het eerste jaar nog kunnen besluiten om de bachelortrack IT-recht te gaan studeren. Een aanzienlijk aantal studenten maken deze overstap omdat de Bachelortrack IT-recht tevens toegang geeft tot de Master Nederlands Recht, de Toga Master en de OnderzoeksMaster. Daarnaast worden er in het kader van het Honourscollege ook IT-recht vakken gegeven.

Waar ga je werken?

Afgestudeerden van de opleiding IT-recht kunnen als jurist aan de slag bij de rechterlijke macht, de advocatuur, de overheid of het bedrijfsleven. De meeste (middel)grote advocatenkantoren hebben tegenwoordig specialistische afdelingen op het gebied van het informaticarecht.

Meer informatie?  

Meer informatie over de opleiding IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen kun je vinden op de opleidingspagina van de opleiding IT-recht.