Over een paar dagen is het dan zover: de meest schittermagische, prachtige dag van januari: 23 januari. Komt ome DUO dan weer langs? Ja, dat is wel zo ongeveer rond deze tijd. Betaalt de RUG dan het loon uit? Dat is ook ongeveer rond deze tijd. Maar er is één ding onmiskenbaar specifiek kenmerkend aan deze dag in januari, een feit waar wij veel festiviteiten aan hebben geweid en aan zullen weiden: de 15e verjaardag van onze prachtige vereniging!

Terwijl wij deze tekst schrijven, onder het genot van het lustrumlied, komt alles weer naar boven: die ene schulti, die andere schulti, die ene ice, dat ledenweekend daar, dat prachtige grijze vest… Eén ding is zeker: de afgelopen jaren heeft onze vereniging een rijke geschiedenis opgebouwd.

Onze vereniging is dan ook, zoals menig naamgenoot van dezelfde leeftijd, flink in ontwikkeling. Tegenwoordig worden stellingen ingenomen, plaatsen bevestigd en ambitieuze plannen ontwikkeld en uitgevoerd. Bijna wekelijks stijgt het ledenaantal.

Dit alles is niet zo verwonderlijk: toen de vereniging vijftien jaar geleden opgericht werd, was de opleiding Recht & ICT net opgericht en stond alles nog in de kinderschoenen. De Auteurswet zou binnen een jaar veranderen door Europese richtlijnen. Een uitgebreide verordening voor privacy was nog in ontwikkeling. De beeldschermen waren nog vierkant. Advies inwinnen voor de aanschaf van een laptop zou destijds wel makkelijker geweest zijn: er viel nog niet veel te kiezen en per SMS ging alles toch net wat minder snel dan via Whatsapp.

Nostalgie alom dus. Ontwikkelingen om trots op te zijn.

Maar zoals de meeste ontwikkelingen van na de oerknal, zijn ook de ontwikkelingen binnen LISA niet vanzelf gekomen. Ieder jaar komt een enthousiaste groep (nieuwe) leden de vereniging versterken. Ieder jaar worden de grenzen verlegd: we zijn naar Sofia geweest en hebben Lissabon bereikt. Over iets minder dan een maand zullen we afreizen naar Tel Aviv: de eerste keer dat LISA buiten Europa reist! Ook zal dit jaar voor het eerst een Pleitwedstrijd georganiseerd worden. Bestaande tradities worden in ere gehouden en zo veel mogelijk geperfectioneerd: het symposium, wat steeds grootser aangepakt wordt, een binnenlandse reis die inmiddels zijn bestaansrecht heeft verworven en natuurlijk een Masterclass waaraan punten worden toegekend. Vergeet daarbij ook niet de meer informele activiteiten, zoals de inmiddels jaarlijks terugkerende karaokeborrel en het LISA-huisfeest.

De laatste tijd zijn wij veel te vinden in de harmo. Voornamelijk onze commissaris intern heeft daar zijn gewone verblijfplaats verworven. Ook daar zien wij steeds vaker het LISA-logo: op vesten, op samenvattingen en op stickers. LISA is zeer breed vertegenwoordigd; ook de leden zijn overal te zien.

De vereniging is qua leden dan ook ontzettend veelzijdig geworden: wij hebben nog de nestors die de oude rituelen bewaken en de gulden hebben meegemaakt, maar ook de mensen die in Europa geen grenzen kennen en overal met een euro, of zelfs enkel met een pinpas aan komen zetten. Ook de alumni mogen wij niet vergeten: Sandra Schaapherder, die vol lof voor onze vereniging het symposium inluidde, natuurlijk Koen Konings, maar ook meer recente alumni die wij nog regelmatig in de LISA-chat aantreffen, of tijdens een cursus programmeren bij IBM.

Wij zijn in ieder geval benieuwd welke ontwikkelingen we de komende jaren mee gaan maken, maar gaan er in ieder geval vanuit dat de vereniging ook de komende jaren zo hecht blijft als de afgelopen jaren.

Wij willen jullie dan ook allemaal van harte uitnodigen om dinsdag 23 januari, de verjaardag van LISA, met ons een beschuit met muisjes te komen eten op de Harmo!

Het 3e Lustrumbestuur der LISA Groningen

 

De voorzitter van het vorige lustrumbestuur, Marnix Enthoven, heeft ook een kleine reflectie op het vorige lustrumjaar ingestuurd.