Augustus 2014 begon ik een blog. Dit deed ik omdat ik regelmatig andere blogs bezocht en deze bloggers wisten me te inspireren. Het leek me leuk om zelf ook mensen te kunnen inspireren en een plekje op het internet te hebben waar ik van alles kwijt kon.

Toen ik begon wist ik niets van het beheren, laat staan het bouwen, van een website. Bij het zoeken naar een geschikte hostingprovider en het implementeren van WordPress heb ik gelukkig hulp gehad. Verder heb ik zelf heel veel geleerd door alle uitleg die op Google en Youtube te vinden is. Toen mijn site eenmaal online was vond ik het natuurlijk leuk om te weten hoeveel bezoekers er elke dag een kijkje kwamen nemen. Google Analytics leek me hiervoor het geschikte webstatistiekenprogramma. Eenmaal bezig begonnen de bezoekersaantallen te groeien en om nog specifieker in te spelen op de interesses van mijn bezoekers wilde ik meer en meer over ze te weten komen.

Na wat research ontdekte ik dat Google Analytics veel meer functies had dan ik in eerste instantie dacht en het verbaasde me hoeveel ik uiteindelijk over mijn bezoekers te weten kon komen.

Wat weet ik dan allemaal over mijn bezoekers?

Ik weet ontzettend veel, maar niet alles. De meest persoonlijke eigenschap van iedere unieke bezoeker, het IP-adres, kan ik bijvoorbeeld niet achterhalen. Wél heb ik geografische informatie en informatie over de internetprovider van de bezoeker.

Om een idee te schetsen over welke informatie ik (onder andere) allemaal kan beheren heb ik een lijstje gemaakt:

Ik weet namelijk:
– Met welke browser je de site bezoekt;
– Of je met je desktop, mobiel of tablet de site bezoekt;
– Welke zoekwoorden je in Google hebt gebruikt om op de site te komen;
– Welke zoekwoorden je op de site zelf hebt gebruikt;
– De leeftijd van de gemiddelde bezoekers;
– De landen, provincies en plaatsen waar de bezoekers vandaan komen;
– Welke talen de bezoekers spreken

Dit is nog maar een kleine greep uit de functies van Google Analytics. Mocht je meer te weten willen komen over de overige functies klik dan hier: Google Analytics, wat kun je er allemaal mee meten?

Nu moet ik zeggen dat Google Analytics voor mij goed werkt. Het is een betrouwbaar programma en ik kom ontzettend veel te weten over mijn bezoekers. Op basis van al deze informatie weet ik waarover ik moet schrijven om hoge bezoekersaantallen te halen. Ik kan het programma dan ook iedereen aanraden!
Maar als ik erover nadenk: alles wat ik doe en waar ik op zoek wordt geregistreerd. Dat betekent dus ook dat mijn gegevens op elke website waar ik ben geweest bekend zijn bij de beheerders van die websites. Omdat Google Analytics geen IP-adressen verstrekt, zullen ze je via dit programma nooit precies weten te achterhalen. Maar stel dat jij bijvoorbeeld een gekke zoekterm invoert op Google, dan kan de beheerder van de website waar je op terecht komt vervolgens wel zien welke zoekwoorden je hebt gebruikt om op zijn site komen, in welke plaats in welk land je deze zoekwoorden hebt ingetypt, of je dit op een desktop, mobiel of tablet hebt gedaan et cetera et cetera. Misschien iets om de volgende keer over na te denken voordat je lukraak iets op Google intypt, zeker als jij de enige 20 jarige tabletgebruiker in een piepklein dorpje bent. Ze weten zo wie je bent.

Heb jij er wel eens over nagedacht wat mensen allemaal over jou en je online zoekgedrag weten of te weten kunnen komen?

Namens de redactiecommissie,

Marloes Teunissen