De dag van het grootste LISA-evenement van het jaar was dan eindelijk daar: 26 november 2015.
De zes leden van de symposiumcommissie waren al een beetje zenuwachtig, vanaf 10 uur waren zij dan ook al te vinden in HanzePlaza, waar het allemaal zou plaatsvinden, om alles nog een laatste keer door te nemen.

– All dressed up fietste ik in mijn pantalon en op hoge hakken richting Hanzeplaza, klaar om mijn eerste symposium ooit bij te wonen. Ik was benieuwd. –

Aan het begin van de middag stond alles klaar. Tijd om alle gasten te ontvangen.
Jong, oud, LISA-lid of geen LISA-lid, iedereen was welkom. Het was even wachten tot iedereen gearriveerd was maar om half 4 konden de workshops beginnen.
De middag bestond uit twee workshoprondes. De drie advocatenkantoren die aanwezig waren – Bird&Bird, Brinkhof en Allen & Overy – verzorgden allen tweemaal een workshop voor zo’n dertig studenten. Zij hebben erg hun best gedaan om de workshops zo interactief mogelijk te maken en als ik de verhalen mag geloven is dat ook zeker gelukt.

– Voor het symposium kreeg ik een mailtje van de symposiumcommissie waarin stond dat we konden kiezen uit verschillende workshoprondes waar we ons voor moesten inschrijven. Leuk! Ik ging voor Bird&Bird en Brinkhof.-

Brinkhof vertelde over het ongewenst online raken van beeldmateriaal en wat hiertegen zoal te doen is. Een interessant onderwerp: de laatste jaren wordt er namelijk steeds meer ongewenste digitale content geplaatst. Door middel van een quizspel werden de deelnemers betrokken in het verhaal, zodat iedereen zijn mening kon doen laten gelden.
Allen & Overy nam de deelnemers verder mee in de wereld van het software auteursrecht. Wanneer een auteursrechtelijk beschermd werk in omloop wordt gebracht, vervalt een deel van het auteursrecht. Maar welk deel precies? En wanneer is dit ‘uitgeput’? Daar weten de deelnemers van deze workshop nu een stuk meer over!
Als derde kantoor was Bird&Bird aanwezig. Berend van der Eijk nam de studenten mee in zijn presentatie over behavorial targetting door ISP’s.  In hoeverre mogen zij het internetverkeer monitoren? En mogen zij eigenlijk informatie injecteren die zij doorgeven aan eindgebruikers?

– Wat waren de workshoprondes leuk! Ik zat bij beide workshops op het puntje van mijn stoel. De onderwerpen vielen mij, en volgens mij mijn medestudenten ook erg goed in de smaak.-

Twee uur en twee workshoprondes verder, was het tijd voor het diner. De rij voor het buffet vormde zich al snel. Erg begrijpelijk na zo’n intensieve middag.
De advocaten bleven gezellig mee-eten  en ook de sprekers voor het plenair gedeelte druppelden al binnen, een leuke gelegenheid om vragen te stellen aan de advocaten en alvast kennis te maken met de sprekers!
Naarmate de tijd vorderde werd het steeds drukker in HanzePlaza, het plenair gedeelte stond namelijk als volgende punt op de planning.

 – Tijd voor het diner! Ik liep langs het buffet en bleef maar opscheppen. Wat was het allemaal lekker .. ik zat na het eten daarom ook enorm vol. Perfect om uit te buiken tijdens het eerste deel van het plenair gedeelte. –

Na een kort welkomstwoord, was het aan dhr. de Vey Mestdagh om het spits af te bijten. Zoals we van hem gewend zijn wist hij vol enthousiasme het publiek mee te nemen in zijn presentatie. Dit keer over het concept van de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten , met nadruk op de effectiviteit ervan en het toezicht hierop. Een zeer actueel onderwerp dus.
Hierna was het de beurt aan Rejo Zenger. Ook tijdens deze presentatie lag duidelijk de nadruk op veiligheid en vrijheid, iets waarover Rejo als blogger bij Bits of Freedom veel over heeft geschreven. Door zijn heldere spreekstijl vloog te tijd voorbij tijdens zijn presentatie.
Alweer tijd voor de derde spreker: Dirk Poot van de Piratenpartij. Wat heeft de Piratenpartij te maken met dit onderwerp? De PiratenPartij strijdt voor vrijheid van allerlei rechten, waaronder ook de vrijheid op het internet. Dirk Poot is een aantal jaren lijsttrekker van de partij geweest om zich hier hard voor te maken. De ervaring die hij hierin heeft opgedaan heeft ervoor gezorgd dat hij ons een interessant verhaal over zijn kijk op ‘veiligheid versus vrijheid’ heeft gegeven.
Dan de laatste spreker. Tim Kuik stond eigenlijk op de planning maar helaas had hij last-minute laten weten niet aanwezig te kunnen zijn. Er werd gelukkig een hele goed vervanger gevonden: Jaap Henk Hoepman was de redder in nood. Dat hij zo kort van te voren was toegevoegd aan de lijst met sprekers, was niet te merken aan zijn presentatie. Als onderzoeker weet hij veel te vertellen over dit onderwerp, waardoor hij in zijn presentatie leuk kon inspelen op de eerdere presentaties.

Wat waren er goede sprekers! Ik was ‘blown away’ door dhr. De Vey Mestdagh, wat kan deze man goed spreken! De andere sprekers mogen ook zeker niet worden vergeten, het was erg leuk om inzicht in hun visie over veiligheid versus vrijheid te krijgen.-

Na al deze informatie was er een korte pauze om het allemaal te verwerken. Onder het genot van een kopje koffie of thee was er tijd om eventuele vragen voor de discussie voor te bereiden. Nadat het panel zich had geïnstalleerd kon de discussie beginnen. Aan de hand van stellingen werd er gediscussieerd over verschillende aspecten van veiligheid versus vrijheid. Een aantal voorbeelden:

“Internet is het platform waar iedereen zijn ‘ongecensureerde’ mening mag geven, ongeacht de racitische of haatdragende toon”
“Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs dienen ISPs actief te gaan scannen naar signaalwoorden die mogelijk verband houden met IS”

Ondanks dat de sprekers het op veel punten met elkaar eens waren, is de discussie zeer levendig gehouden. Dit komt omdat de sprekers deze onderwerpen in de praktijk op een andere manier benaderen.
Dagvoorzitter Xander Bouman heeft ervoor gezorgd dat alle stellingen aan bod kwamen en de bezoekers genoeg gelegenheid kregen tot het stellen van vragen aan de panelleden.
Kortom: deze actieve en zeer interessante discussie was een mooie afsluiter van de avond.

– Zelf ben ik niet zo’n actieve ‘discussieerder’ in groepen maar ik vind het wel altijd leuk om naar zo’n discussie te luisteren. De discussie kwam goed op gang en voor iedereen was er genoeg mogelijkheid tot het stellen van vragen.-

Sommige aanwezigen waren nog lang niet uitgediscussieerd, voor hen was er de gelegenheid om onder het genot van een drankje nog even verder te praten tijdens de borrel. De borrel heeft, na het vullende programma, voor veel gezelligheid gezorgd.
Als lid van de symposiumcommissie wil ik de rest van de commissie erg bedanken. Wij kijken met een tevreden blik terug op het symposium en hopen dat alle aanwezigen een mooie dag hebben gehad.

– Al met al vond ik het als bezoeker een ontzettend leuke ervaring, mijn eerste symposium was boven verwachting leuk. De symposiumcommissie heeft alles tot in de puntjes verzorgd en dat was te merken. Wat een leerzame dag.-

Namens de redactiecommissie,

Sanne van Rees

 

(Marloes Teunissen)