Donderdag 15 januari 2015, 5:50 uur. Dronken studenten fietsten naar huis na een avondje stappen. Het was nog pikdonker buiten. In alle vroegte verzamelden enkele LISA-leden zich voor de welbekende Albert Heijn to go. Velen verklaarden zichzelf voor gek dat ze zich vrijwillig hadden opgegeven voor de Inhousedag Security. Aan het eind van de dag zei echter iedereen: ‘Het was het vroege opstaan zeker waard!’.

Op Utrecht centraal stapten we in een overvolle bus om vervolgens voor het Ministerie van Defensie uit te stappen. Daar aangekomen kreeg iedereen een bezoekerspas waarmee we door de poort konden om op het terrein te komen. De Inhousedag Security was begonnen.

Danny Mekić was de dagvoorzitter die alles op een leuke manier aan elkaar praatte met behulp van DJ Bas. Danny zorgde ervoor dat het publiek daadwerkelijk betrokken was bij de sprekers. Zo kon bijvoorbeeld iedereen uit het publiek via hun telefoon aan Online Jay Tim vragen stellen aan de sprekers over het onderwerp. Hier waren drie manieren voor; internet, SMS, en Twitter. Dit verlaagde de drempel tot het stellen van vragen en tevens werden hierdoor de sprekers niet onderbroken met vragen. Wat ons betreft een slim gebruik van ICT.

Vervolgens was er een keynote door Don Eijndhoven, die vertelde over cyberspace.
Na het interessante verhaal van Don, was er een ‘high chair session’ waarbij ICT-managers vertelden over het gebied waarin ze werkzaam zijn en wat voor soort mensen ze zochten om hun bedrijf te versterken.

Het was een lange zit, waardoor de (goed verzorgde) koffiepauze meer dan welkom was. Toen iedereen weer klaar zat voor het volgende onderdeel, begon de projecten pitch door ICT-experts. De experts hadden ieder één minuut om te vertellen over hun break-out-sessie en ons over te halen om naar hún sessie toe te komen. Er waren acht break-out-sessies, met uiteenlopende onderwerpen van de belastingdienst tot defensie. Uit deze acht sessies, kon je helaas maar twee kiezen om te volgen. Een lastige keuze, aangezien ze allemaal erg interessant leken.
De break-out-sessies waren erg interactief door bijvoorbeeld eerst vragen te zetten op briefjes. Aan de hand van die vragen begon de ICT-expert met het vertellen van zijn verhaal. Ook was er een sessie waarbij je in groepen werd verdeeld. Met deze groep ging je discussiëren over het aanpakken van een hack-incident. Ondanks het vroege opstaan en de lange dag bleef je hierdoor geïnteresseerd in de sprekers en door de verscheidenheid van de sessies zat er altijd wel wat interessants tussen voor iedereen.

Na de break-out-sessies en de wederom uitstekend verzorgde pauzes was het tijd voor de wrap up. Er werden nog een paar ingestuurde vragen beantwoord en we kregen een filmpje te zien dat een samenvatting van de dag weer gaf. Dit filmpje wordt aan het einde van de week bij dit verslag gevoegd. Het is zeker een aanrader om hiervoor aan het einde van de week nog even een kijkje te komen nemen op de blog. Beelden zeggen immers meer dan woorden.

Als afsluiter van de leuke en interessante dag was er ten slotte nog de netwerkborrel, waarbij je de sprekers en de ICT-experts nog vragen kon stellen onder het genot van een hapje en een drankje. Rond 19.00 uur waren de meeste LISA-leden weer terug in Groningen en klaagde niemand meer over het vroege opstaan. Zoals in het begin al was vermeld; het was het vroege opstaan zeker waard!

De redactiecommissie