Ontvangst 15:00 – 15:30 uur

Na ontvangst met koffie en thee werd donderdag 20 november om 15.30 uur het symposium geopend met een warm welkom aan alle aanwezigen. Het jaarlijkse LISA symposium vond plaats in Grand café ‘Het Heerenhuis’ waarbij dit jaar het thema digitale evolutie centraal stond, oftewel: E-volution! Het programma bestond uit twee workshoprondes en een plenair gedeelte. Daarbij kwamen steeds actuele ICT-gerelateerde onderwerpen aan bod, zoals: privacy, cryptocurrency, autonome systemen en de nieuwe ontwikkelingen van Google.

Workshops 15.30-17.30 uur

Het inhoudelijke programma begon met het bijwonen van twee workshops door kantoren over aspecten van het thema E-volution. De vier onderstaande onderwerpen werden uitvoerig behandeld.

Rein advocaten: ‘Privacy en social media’ De discussie omtrent privacy is en blijft voorlopig actueel. Je hoort het wel vaker, mensen die roepen dat ze toch niets te verbergen hebben. Jeroen Sprangers van Rein Advocaten waarschuwt dat daarmee juist vrij spel gegeven wordt aan misbruik van privacy. Zo kan een ingebouwde Bluetooth in de auto een open deur zijn voor hacking door simpelweg het gebruik van de default pincode (meestal: 0000 of 1234). Een kort introductie filmpje liet ons tevens zien dat het heel goed mogelijk is dat usb-sticks die voor marketing doeleinden worden uitgedeeld, allerlei malware kunnen bevatten. Kortom, data-gegevens zijn makkelijker te stelen dan men denkt. Volgens Sprangers is het creëren van awareness bij mensen dan ook zeer belangrijk.

Allen & Overy: ‘Cryptocurrency’ ‘Tech advocaat’ Eduard Stein van Allen & Overy gaf een duidelijk en visueel beeld van hoe cryptocurrency technisch werkt. Mooi om te zien was waarvoor deze techniek allemaal nog meer ingezet kan worden dan alleen voor Bitcoins. Zo blijkt toepassing van dezelfde techniek nuttig bij het maken van automatische contracten, gebruik van smart property en bij autonome programma’s. Of het gebruik ervan echt zo anoniem is wordt door sommigen in twijfel getrokken. Bitcoins worden namelijk bijgehouden met een uniek nummer waar niet gelijk aan is te zien door wie de transacties worden gedaan. Volgens Stein is na onderzoek toch gebleken dat in sommige situaties transacties wel tot identificeerbare personen te herleiden zijn.

Bird en Bird: ‘Hosting the pirates’ Het volgende ICT-gerelateerde onderwerp werd gepresenteerd door media-advocaat Olaf Trojan van Bird en Bird: ‘ISP liability and copyright infringement’. Vele Internet Service Providers (hierna: IPS’s) hebben de mogelijkheden om in de hand te houden wat op een platform gebeurd. Dit brengt juridische vragen met zich mee met betrekking tot de aansprakelijkheidsvraag op een dergelijk platform. In de zaak NSE/BREIN oordeelde het hof dat NSE, één van de grootste usenetproviders van de wereld, een beroep kan doen op de zogenoemde safe harbour-bepalingen. Deze bepalingen zijn onderdeel van de overeenkomst tussen de EU en VS waarin regels staan te bescherming van onder andere privacy van de burgers wat gevolgen heeft voor de ISP’s.

Brinkhof: ‘Vergeetrecht’ IT-recht studenten kennen de uitspraak Google vs. Spain wel: het recht om vergeten te worden. De workshop ‘Vergeetrecht’ werd gegeven door Brinkhof advocaten. Brinkhof heeft Google bijgestaan in één van de Nederlandse verzoeken van een betrokkene om vergeten te worden. Tijdens deze workshop werden veel interessante voorbeelden genoemd over hoe groot de impact kan zijn wanneer een verzoek om vergeten te worden niet wordt gehonoreerd. Een voorbeeld dat werd genoemd ging over de zus van Zuckerberg die klaagde over het hebben van te weinig privacy. Dit terwijl haar broer een grote bron is die onze privacy ontneemt. Een ander voorbeeld ging om een zaak waarin ouders hun overleden dochter niet mochten zien omdat ze zo ernstig verminkt was na een auto-ongeluk. Na dat politieagenten tijdens Halloween foto’s van haar verminking hadden verspreid, dienden de ouders van het meisje een verzoek in om de foto’s van het internet te halen.

Diner & Plenair gedeelte 17.30 – 22.30

Na het verwerken van zoveel interessante informatie konden de hersenen wel wat energie gebruiken. Gelukkig stond om 17.30 uur een lekker Italiaans buffet met pasta en pesto klaar voor het diner. Na een heerlijke maaltijd en een drankje werd het plenair gedeelte geopend door dagvoorzitter en Tweakers journalist, Joost Schellevis. Na een korte introductie gaf hij het woord aan de eerste gastspreker van de avond: Henry Prakken (voormalig hoogleraar Rechtsinformatica en Juridische Argumentatie aan de RUG). Autonome systemen zijn computersystemen met een grote mate van zelfstandigheid omtrent het nemen van beslissingen. Prakken houdt zich veel bezig met deze toepassing van kunstmatige intelligentie en het recht. Men delegeert immers steeds meer (juridische) verantwoordelijkheid aan computers, denk aan: Google cars, killer drones, gezelschaps- en reddingsrobots. Hoe kan ervoor worden gezorgd dat autonome systemen zich aan het recht houden als het niet meer de mens, maar de computer is die zelf beslissingen neemt? Hier probeert men nog steeds de juiste antwoorden op te vinden.

Vervolgens kwam Matthijs van Bergen (juridisch adviseur bij ICTRecht) aan het woord over onder andere de invloed van algoritmes en robots. Naast het feit dat van Bergen veel humor leek te hebben, zette hij menigeen aan het denken over privacy en het makkelijke misbruik maken daarvan.

Ook te gast maar niet fysiek aanwezig was spreker Stef van Grieken (Technical Program Manager bij Google). Op een groot scherm met een live stream presenteerde van Grieken over de werkzaamheden bij Google en over de invloed van technologische vooruitgang in de (semi)publieke sector. Hij gaf een goed beeld van waar Google zich naast het beschikbaar stellen van zoekmachines nog meer mee bezig houdt, zoals: het waarschuwen bij rampen, verzamelen van statistieke gegevens ter verandering van menselijk gedrag, en bevorderen van participatie in de samenleving. Ontwikkelaars over de hele wereld maken software om een bijdrage te leveren aan gemeenschappen, overheden en onderwijs. Deze ‘open data’ wordt gedeeld met het publieke domein, met als gevolg dat juridische aspecten dagelijks een grote rol spelen. Zo wordt in de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gesproken over ‘documenten’, terwijl ‘open data’ fundamenteel andere eigenschappen bevat dan een document. Techniek en recht komen hierdoor vaak samen waardoor technische programmeurs advies van IT-juristen goed kan gebruiken.

Onder leiding van dagvoorzitter Joost Schellevis kwam een interessante discussie tot leven tussen de gastsprekers, de gepassioneerde mr. dr. C.N.J. de Vey Mestdagh en het fanatieke publiek. Er werden interessante stellingen gegeven over autonome systemen en rechtssubjecten en de bewaarplicht, maar de stelling dat zelfrijdende auto’s een slecht idee zijn maakte de leukste discussie los. Met een uitloop van een half uur kunnen wij stellen dat het voor de aanwezigen een boeiende en interessante avond is geweest vol met onderwerpen die ons aanzetten tot nadenken.

We kunnen terugzien op een zeer geslaagd (12e) LISA symposium. De locatie, interessante onderwerpen en fanatieke discussies leidden tot een leuk en leerzaam evenement. Complimenten aan de LISA symposiumcommissie van 2014 voor de organisatie!