Het zal jullie niet ontgaan zijn: aankomende dinsdag, 23 januari, zal LISA haar 15e verjaardag vieren. In het kader van dit derde lustrum heeft Marnix Enthoven, voorzitter van het 2e Lustrumbestuur, een zijn memoires ingestuurd.

L.S.

5 jaar geleden was het 10 jaar geleden dat op 23 januari 2003 de LISA is opgericht. En, waarde leden, de wereld zag er toen heel anders uit. Obama was net voor zijn tweede termijn geïnaugureerd; Moszkowicz was net geschrapt van het tableau; Windows 8 kwam net beschikbaar; een bitcoin kostte een tientje; en ondergetekende mocht zich de trotse veurzittert van het tiende bestuur der LISA noemen. Kortom, het was een tijd van onbegrensde mogelijkheden.

Tien jaar bestond de toko dus. Hoe doe je dat eigenlijk, een lustrum vieren? Dankzij onze voorgangers had LISA wat euro’s verzameld (ja jongens en meisjes, dat was nog in de crisisjaren!) en een aantal leden was wel bereid een maandje DUO-uitkering over te maken (toen zat je nog niet ‘op je monnie’). Geld was dus geregeld. Nu nog het vinden van ‘dingen om te doen’. Een dagje Efteling? Een vrijkaart Nieuwstad voor alle leden? Een avondje ganzenborden met z’n allen? Niets van dat alles natuurlijk! Bij een serieuze en inhoudelijke vereniging horen louter serieuze en inhoudelijke activiteiten. Dankzij onze lieftallige lustrumcommissie van destijds werd daarom een serieuze ‘lustrumdriedaagse’ bedacht.

Daags na de dies natalis begon deze driedaagse en toogde een groep mooie (serieuze en inhoudelijke) studenten af naar Amsterdam voor een bezoek aan KvdL. Altijd mooi om een pleitwedstrijd over Usedsoft/Oracle (toen net nieuw!) te houden, die ondergetekende uiteraard gewonnen heeft (nog een prachtige kunstwerk als prijs aan over gehouden). Met een diner in een hippierestaurant achter de rug kon vervolgens het nachtleven van Amsterdam beginnen (iets met natte grachten, christelijke hostels en het gras van het Noorderplantsoen; je had er bij moeten zijn!)

Anyway. De volgende dag tijd voor de tweede dag van de lustrumdriedaagse. Terug in Groningen in de oude molen bij de Noorderhoogebrug werd de halfjaarlijkse ALV gehouden. Met voorzitters die wél orde kunnen houden (en het ontbreken van een woordvoerder van een Raad van Toezicht die denkt mooie verhalen te houden; quid non) duren die vergaderingen gelukkig niet de hele nacht en was er nog tijd over voor een buffet en een film. Aldus werd er wederom tot in de late uurtjes gezellig gedaan.

Dat hiervoor over serieus en inhoudelijk was natuurlijk onzin, want elk lustrum heeft een feestje nodig. ‘s Middags werden bij de bowlingbaan aan het Kattendiep nog de nodige ballen in de goot gegooid. ‘s Avonds ging het helemaal los in Pand48 (bestaat dat nog?). Een feest met als thema ‘wees je innerlijke nerd’ was een onomwonden belachelijk groot succes. Met een weekje later de LISA Lex naar Boedapest als kers op de taart was iedereen het er over eens dat de tiende verjaardag van LISA uitstekend gevierd was.

<sentimenteel>De tijden zijn veranderd. LISA is in ledenaantal gegroeid en haar potentie idem. Het stamcafé Karakter bestaat niet meer en is ingewisseld voor Oblo. Het vakgebied van it-recht is in belang gegroeid. Vele leden van toen hebben Stad inmiddels verlaten. Het komende lustrumfeest zal ongetwijfeld grootser en meeslepender worden dan 5 jaar geleden. Maar wat niet zal veranderen: dit lustrum zal voor elk lid mooie herinneringen scheppen, waar je over 5 jaar met een klein traantje in de ogen aan terugdenkt.</sentimenteel>

LISA, gefeliciteerd met uw 15e dies natalis!

 

Marnix
Voorzitter Xe bestuur LISA