Hieronder volgen een paar stukjes van afgestudeerde Recht & ICT-studenten: wat vonden zij van de opleiding en wat zijn hun (praktijk)ervaringen tot nu toe?

Mr. Frederick Leentfaar (master informaticarecht, inmiddels afgestudeerd)

‘Waarom studeer je als Brabander helemaal in Groningen?’. Dit is meestal de eerste vraag die mij gesteld wordt wanneer ik zeg dat ik hier in het noorden studeer. Mijn antwoord kan daar heel kort op zijn: ‘Recht & ICT!’. Wanneer ik dat zeg word ik altijd even vreemd aangekeken. De niet-begrijpende blik die ik dan opvang is voor mij het startsein om vol enthousiasme uit de doeken te doen wat Recht & ICT voor studie is. Ik vertel over rechtsinformatica; informaticarecht; interessante nieuwe juridische problemen. Opgaand in mijn verhaal benadruk ik dat Groningen die enige stad is die een dergelijk volledig bachelor-master-programma aanbiedt. Ik weid uit over enthousiaste docenten die eveneens enthousiaste studenten aanzetten tot discussies die nog doorgaan lang nadat het college voorbij is.

Wanneer ik dan naar mijn gesprekspartner kijk zie ik dat de niet-begrijpende blik is verdwenen. Op dat moment weet men waarom ik – Brabander – ervoor gekozen heb om in Groningen Recht & ICT te gaan studeren. Onvoorstelbaar? Ik daag je uit om het tegendeel te bewijzen!

Mr. Sandra Schaapherder, vijfdejaars (oude stijl, inmiddels afgestudeerd)

In het studiejaar 2001-2002 ben ik begonnen met de studie Recht & ICT (oude stijl, dwz. Nog geen Bachelor-Master), meer specifiek informaticarecht. Naast deze richting studeer ik ook Staats- en Bestuursrecht. Inmiddels zit ik in de eindfase van mijn studie en ben ik begonnen aan mijn scriptie over spyware. Op het moment van schrijven loop ik stage op de juridische afdeling van Kenniscentrum Elektronische Overheid (ELO) in Den Haag en zit ik zodoende middenin de zaken die tijdens de studie zijn behandeld.

De afgelopen jaren heb ik met ontzettend veel plezier gestudeerd, dit door de actuele en veelal sappige onderwerpen (domeinnamen, KaZaA, privacy, kopen op het internet, etc.), zeer enthousiaste docenten en fijne groep al even enthousiaste medestudenten. Met een aantal van deze studenten hebben wij in januari 2003 de studievereniging voor Recht & ICT opgericht: LISA! Zie www.lisa-groningen.nl.

Over de studie zelf kan ik alleen maar zeggen: Top! Goed opgezet en interessant onderwijs en goede en persoonlijke begeleiding.

Mr. Oscar Lamme (deed Recht & ICT in drie in plaats van vier jaar, is inmiddels afgestudeerd)

Toen ik in 2003 aan mijn afstuderen bij Technische Bedrijfskunde begon had ik nog geen zin om te gaan werken na mijn studie. Ik had altijd al interesse in de studie Rechten gehad en ik dacht: ‘Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer’. Ik besloot toen dus om ook Rechten te gaan studeren. Mijn vriendin wees mij op Recht & ICT, aangezien ik al bijna een technische studie had afgerond en altijd veel met computers en internet bezig ben. Binnen de studie bleken twee afstudeerrichtingen te zijn, informaticarecht en rechtsinformatica. Omdat ik al een tijd aan het studeren was, had ik bedacht dat ik de studie uiteindelijk in 3 jaar afgerond wilde hebben.

Normaliter zou ik beide richtingen gekozen hebben, maar gezien mijn achtergrond zou ik waarschijnlijk bij de richting rechtsinformatica een paar vrijstellingen kunnen krijgen. Toen heb ik dus besloten om alleen de richting rechtsinformatica te kiezen. Als ik dan een paar vrijstellingen zou krijgen en vervolgens elk semester 1 of 2 vakken extra zou doen, dan zou het moeten lukken om in 3 jaar klaar te zijn. Ik ben nu over de helft en ik lig goed op schema. De studie bevalt erg goed, maar het is wel zwaar vanwege de extra studiebelasting die ik heb. Rechten blijft toch een studie waar je erg veel moet lezen, en als je dat ook daadwerkelijk allemaal doet dan vergt dat veel tijd. Ik heb inmiddels ook mijn eerste mastervak gevolgd, Kennistechnologie, en ik vond het leuk om te zien dat daar ook weer dingen terugkwamen die ik bij Technische Bedrijfskunde heb gehad. De combinatie Rechten en Technische Bedrijfskunde lijkt voor veel mensen vreemd, maar ik denk dat er meer raakvlakken zijn dan dat je in eerste instantie zou denken, zeker als je Rechtsinformatica gaat doen.

Mr. Marion Arends (deeltijdstudent Recht & ICT, inmiddels afgestudeerd)

De duur van de studie rechten voor een deeltijdstudent is gemiddeld zeven jaar… Enige motivatie is derhalve wel een vereiste! Ik had als afstudeerrichting Privaatrecht in gedachten, wat betekent dat je als deeltijdstudent de colleges ‘s avonds – meestal de opgenomen video van de dagstudenten – volgt in plaats van overdag. Nu gaat dat niet je hele studie zo door. Ook bij de richting Privaatrecht zul je later in je studie met vakken overdag te maken krijgen.

Met deze studie hoop ik straks een baan in de advocatuur te vinden. Ik wist dat ik intellectuele eigendom erg interessant vond en ‘per ongeluk’ kwam ik in aanraking met ICT-vakken, wat mij deed besluiten dat ik zeker ook iets met informaticarecht wilde gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan.

Het ‘nadeel’ voor mij als deeltijdstudent is, dat de ICT-vakken niet in deeltijdvariant, dat wil zeggen ‘s avonds, worden aangeboden. Dit betekende dat ik vakken overdag moest gaan volgen. Is dat te combineren met een baan? Ja, gelukkig wel. Ikzelf werk vier dagen per week op een advocatenkantoor in de binnenstad van Groningen.

Als ik op mijn fiets stap, kan ik binnen drie minuten in de collegebanken plaatsnemen. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat dit wel enige flexibiliteit vergt, maar vaak kun je wel wat schuiven met vrije uren/dagen. Mijn huidige werkgever heeft hier gelukkig geen problemen mee. Ik ben blij dat ik de sprong heb gewaagd de richting Recht & ICT erbij te kiezen, want het is zeker de moeite waard… ook voor deeltijdstudenten!!!

Mr. Koen Konings (eerste afgestudeerde Recht & ICT student)

‘Toen ik met recht & ICT begon, was die opleiding net opgezet. Nog steeds is de RUG de enige universiteit met die opleiding. Ik heb me tijdens mijn studie gespecialiseerd in informaticarecht. Daarbij gaat het om juridische vraagstukken die te maken hebben met automatisering en ICT, zoals kwesties over domeinnamen, auteursrecht op internet, automatiseringsprojecten en computercriminaliteit.
Hoewel een stage niet verplicht was, heb ik aan het eind van mijn studie contact opgenomen met Yspeert Advocaten in Groningen. Ik was benieuwd naar de advocatuur en kon een tijdje meelopen. Het beviel wederzijds, en ik kreeg een baan aangeboden, nog voor ik mijn afstudeerbul had ontvangen.

Op kantoor werken is wel wat anders dan studeren. Het gaat in de praktijk niet altijd om de juridische waarheid, maar vooral om de positie van je cliënt en het overtuigen van een rechter of het onderhandelen met een wederpartij. En je hebt grote verantwoordelijkheden. Als ik nu een vraag fout beantwoord, heeft dat grotere gevolgen dan tijdens de studie.
Als advocaat kun je, afhankelijk van je sectie, veel advieswerk doen, zonder een rechtszaal te zien. Mijn dag bestaat uit dingen uitzoeken, bestuderen, brieven schrijven, overleggen met cliënten en processtukken schrijven. Ik doe nu de beroepsopleiding tot advocaat. In dit vak ben je nooit uitgeleerd.’