Met de term handelsgeest wordt vaak geduid op de vindingrijkheid, creativiteit en gedrevenheid om met handel geld te verdienen.  Hierbij is het niet vanzelfsprekend dat de handel eerlijk verloopt. Al sinds de mens handel drijft, staan er oplichters klaar om anderen van geld of waardevolle goederen te ontdoen. Ook vandaag de dag hecht de mens immers aan stoffelijk gewin en streeft zij naar materieel bezit en genot. Een online marktplaats als Alibaba wordt dan ook niet overgeslagen bij het verwezenlijken van deze materialistische dromen en fantasieën.

De Alibaba Group is een Chinees e-commerce bedrijf dat onder andere online detailhandel aanbiedt (C2C, B2C en B2B). Het imago van alibaba.com valt over het algemeen in dezelfde categorie als dat van een Ebay en Marktplaats. Zij die actief handel willen drijven, kunnen daar op interessante advertenties stuiten. Zo zijn er honderden aanbieders van gameconsoles, mobiele telefoons en andere producten actief met een offer you can’t refuse. Twee gameconsoles of smartphones voor de prijs van een. Je hoeft geen handelsgenie te zijn om tot de conclusie te komen dat je bij het doorverkopen van deze goederen dikke winst maakt.

Op online marktplaatsen is het vanzelfsprekend dat de geplaatste advertentie gekoppeld is aan een account. Een van de hiervoor genoemde handelaars heeft een ster bij de naam van zijn account staan, dit is een onderscheiding van Alibaba dat hem de titel gold supplier geeft. Daarnaast wordt weergegeven dat de beheerder van het account al drie jaar actief is op de site. De constatering van het hiervoor genoemde geeft de meeste mensen dan ook het gevoel dat het aanbod (lees: uitnodiging tot onderhandeling) betrouwbaar is. Toch doen de meeste mensen er verstandig aan om meer informatie te verzamelen. Het klikken op de naam van het account geeft je de mogelijkheid om een bericht naar de beheerder van het account te verzenden. De handelaars zijn vaak te bereiken via Skype.

Als je deze handelaars op hun woord gelooft dan kom je tot de conclusie dat zij over de hele wereld verspreid zijn. Het is dan ook op z’n minst opmerkelijk dat negen op de tien van zulke handelaars met een Afrikaans accent spreekt. Je krijgt gegarandeerd een zeer behulpzame en vriendelijke persoon aan de lijn. En laat jij nou net de gelukkige zijn die in aanmerking komt voor de door de handelaar aangeboden special offer. Vijf gameconsoles voor de prijs van drie. Per gameconsole (!)  ontvang je ook nog eens twee controllers en vijf willekeurige games. Deze handelaars hebben allemaal met elkaar gemeen dat zij slechts de betaalmethoden van Western Union en MoneyGram accepteren. Betalen met Paypal is geen optie, toch sluiten andere handelaars deze mogelijkheid niet helemaal uit. Zij bieden jou de mogelijkheid om met Paypal te betalen, mits je grote hoeveelheden bestelt. Denk dan aan tien tot twintig producten per bestelling. Weer andere handelaars geven je slechts de mogelijkheid met Paypal te betalen als je het te betalen bedrag in geld als een gift stuurt omdat het hen dan zogenaamd geen kosten in rekening brengt. Als je het echt niet vertrouwt, kun je ook eerst de helft betalen. Een klassieke vorm van advance-fee scam.

Deze handelaars vertellen je niets anders dan leugens. Over een ding liegen ze niet, dat jouw geld bij hen in veilige handen is. Ongeacht de betaalmethode, staat het vast dat jij je geld kwijt bent en dat je kan fluiten naar je producten. Bij de betaalmethoden van Western Union1 en MoneyGram2 ben je niet beschermd tegen deze malafide praktijken. Bij PayPal ben je wel beschermd, maar er zit toch een addertje onder het gras.3 De meeste mensen die bij de handelaar aankloppen doen dat voor de eerste keer. Zij doen immers niet opnieuw zaken met iemand die hen eerder belazerd heeft. Zij die voor het eerst handel willen drijven met deze handelaars zullen niet direct met hen in zee gaan met een groot aantal producten. Men kijkt liever eerst de kat uit de boom en begint met een klein aantal producten. Ook de verzending als een gift is geen goed idee. PayPal heeft in haar algemene voorwaarden staan dat zij geen actie ondernemen bij oplichting voor het verzenden van een cadeau.4

Ik kon het natuurlijk niet laten om zelf ook eens contact op te nemen met een scammer als hierboven omschreven. Een man met een Afrikaans accent vertelde mij dat hij is gevestigd in Dubai, maar van oorsprong Amerikaans is. Na een aantal vragen gesteld te hebben, begon ik de scammer uit de tent te lokken door hem te beschuldigen van oplichting. Tot mijn grote verbazing gaf hij op een gegeven moment gewoon toe. Dat leverde de volgende verklaring op:

‘’In een goede week verdien ik 5000 dollar. Ten eerste heb je een legit Alibaba-account nodig. Het account laat ik door iemand hacken en daar betaal ik een klein bedrag voor. Op het moment dat je wordt benaderd is het een kwestie van communicatieve vaardigheden, je moet de ‘koper’ het gevoel kunnen geven dat je te vertrouwen bent’’

De oplichter kon het niet laten om zijn webcam even aan te doen en te pronken met zijn dure laptop, televisie, iPhone en schoenen. Daarna gaat hij verder met zijn verhaal:

‘’Ik heb bijna nooit last van de politie, als een agent mij confronteert dan geef ik ze een beetje geld en dan laten ze mij met rust.’’