Wat was het een mooie week. En dan hebben we het niet over de omgeving, want Sofia is – op een aantal kerken en bezichtigingen na – geen mooie stad. We hebben ons echter ontzettend vermaakt. Dit hebben we te danken aan de BSR-commissie van dit jaar, en natuurlijk aan de leuke groep mensen waarmee we zaterdagochtend 7 februari al om 4 uur in de bus zaten. Deze eerste ervaring is voor iedereen anders. Er kan veilig worden gesteld dat diegenen met een goede nachtrust er beter in slagen een glimlach tevoorschijn te toveren dan anderen die de nacht hadden doorgetrokken. Bij aankomst in Sofia dezelfde middag nog worden we met taxi’s naar het hostel gebracht. Daar is het direct tijd om te keten. Vooralsnog staat er niets op het programma, dus iedereen kan door de stad zwerven, de dichtstbijzijnde Mac bezoeken, of zichzelf oprollen onder de weinig comfortabele dekens van het hostel. ‘s Avonds bezoeken wij de eerste club. Hier wordt eigenlijk alleen door ons gedanst, en door strippers.

De volgende dag staat er een stadswandeling op de agenda. Tijdens deze wandeling leren we veel over Sofia, onder andere dat het er erg koud kan zijn. ‘s Avonds worden er spelletjes gespeeld in een gezellige kroeg. Verder had Sofia op zondag ons niet veel te bieden.
Maandagen, bah, er moet weer gewerkt worden. Voor de helft van de groep is het tijd voor hun eerste kantoorbezoek, welke wordt verzorgd door een stagiaire die haar opleiding heeft afgerond aan de universiteit van Sofia. Zij geeft ons een goed inzicht in de manier waarop het onderwijs voor rechtenstudenten in Bulgarije plaatsvindt. Er is onder andere geen onderscheid tussen bachelor en master, ook moet er na de opleiding een toets worden gemaakt waarvan het behalen voorwaarde is voor de mogelijkheid van uitoefenen van het rechtelijk ambt. De dag sluiten wij af in een zeer ‘underground’ café.

Dinsdagmiddag gaan we met de hele groep naar de ambassade. Daar probeert iedereen zijn oogjes open te houden van de vorige avond. Gelukkig is het interessant, de ambassadeur geeft ons inzicht in de situatie waarin Bulgarije zich op dit moment bevindt en legt uit hoe hij daar als ambassadeur zijn invloed op kan uitoefenen. S ’avonds eten we bij ‘’de architect’’, een restaurant met Nederlandse prijzen en voortreffelijk eten. Het is na het eten tijd voor een pubcrawl, die ons naar zeer speciale plaatsen leidt.

Woensdag is het tijd voor de tweede groep om op kantoorbezoek te gaan. Daarna bezoekt een deel de universiteit en een museum, voor het minder cultureel aangelegde deel zijn lippenstiften en halve liters interessanter. Eten doen we in een typisch Bulgaars restaurant met zang en dans. Hiervoor hebben sommigen drie kwartier in de taxi gezeten. Aansluitend gaan we naar een karaokebar, waar we laten zien hoe bar slecht Nederlandse studenten kunnen zingen.
Donderdag is het voor veel van ons tijd om nog even te profiteren van het feit dat alles in Sofia de helft kost. Tevens hebben we een afspraak voor het tweede kantoorbezoek, waar we worden opgewacht door een partner die ons ook zijn kantoor laat zien. We weten dus weer waarvoor we het doen. In tegenstelling tot het vorige, is dit kantoor is wel heel actief op het gebied van recht & ICT, dus dit was erg interessant voor ons. Dineren doen we bij een Italiaan, waar Wouter ons trakteert op heerlijke shotjes raki en limoncello omdat hij als eerste op zijn smoel is gegaan. Daarna is het tijd voor een avond dansen in een club, waar we al het bier hebben opgedronken. Trots.

De laatste dag zijn er heel uiteenlopende dingen gepland: Een bezoekje aan een spa om lekker te ontspannen, en een paintballgevecht op leven en dood. De meeste dames duiken de spa in om helemaal rein en uitgerust terug te komen, en een paar zijn zo dapper om mee te gaan paintballen. Beide groepen proberen elkaar daarna jaloers te maken, maar geen kan de ander overtuigen: beide hebben het enorm naar de zin gehad. Als afsluiter dineren wij bij een restaurant waar sommigen vrijwel niets krijgen van wat ze hebben besteld. Maar deze afsluiter definieert de week zeker niet! Het was een week die we niet snel zullen vergeten.