Opleiding

De opleiding 

Het internet speelt een steeds groter wordende rol in de maatschappij. De informatiemaatschappij waar wij vandaag de dag in leven vraagt hierom om moderne juristen met verstand van recht én IT. 

Tijdens de opleiding IT-recht gaat het om juridische vragen over IT-gebruik. Hierbij kan je denken aan vraagstukken over bescherming van persoonsgegevens, auteursrecht op het internet, aankopen doen via webshops, computercriminaliteit en grondrechten als privacy en vrijheid van meningsuiting op het internet. 

Toelatingseisen 

Een VWO-diploma of een HBO-propedeuse. 

De opleiding verzorgt een studiekeuzecheck. Deelname is optioneel en het advies is niet bindend. 

Iets voor mij? 

Je hebt zowel belangstelling voor het recht als voor de informatietechnologie. De combinatie tussen een traditioneel juridisch vakgebied met een technisch aspect spreekt je aan. 

Hoe ziet de opleiding eruit? 

De opleiding is een multidisciplinaire opleiding op het snijvlak van het recht en technologie. 

De bacheloropleiding duurt drie jaar en bestaat uit een afstudeerrichting IT-recht. Het eerste jaar van de bacheloropleiding is identiek aan de bacheloropleiding Nederlands recht (propedeuse). Na de bacheloropleiding kun je kiezen voor de masteropleiding IT-recht of voor de masteropleiding Nederlands recht. De masteropleiding IT-recht heeft 'civiel effect'. 

Waar ga je werken? 

De arbeidsmarkt voor afgestudeerden in deze richting is al jaren onveranderd gunstig. Afgestudeerden vinden in de regel vlot een baan en komen in uiteenlopende juridische beroepen terecht. 

Met het behalen van de bachelor- en masteropleiding IT-recht zijn de klassieke togaberoepen (advocaat, rechter, officier van justitie) toegankelijk. Je kan ook op veel andere plaatsen terecht komen in het bedrijfsleven. 

Meer informatie? 

Meer informatie over de opleiding IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen kun je vinden op de opleidingspagina van de opleiding IT-recht.